19 Ekim 2009 Pazartesi

Zeytinli Köyü


  Ada'da gidemediğimiz ve içimde kalan tek yer burasıdır herhalde. Eski bir Rum köyü Zeytinli.. Kale'nin bulunduğu tepeden, ya da Merkezin sırtlarından baktığınızda adadaki hava alanının yanındaki sırtlara kurulmuş halde Zeytinli'yi görebiliyorsunuz.

  Köyün alamet-i farikası Madam'ın dibek kahvesi. Kahvenin olayı da dibek'te dövülmesi.

Dibek..

  Madam ne yazık ki vefat etmiş bir kaç sene önce.. Şimdilerde oğlu bakıyormuş onun yerine. Zeytinli Köyü'yle ilgili daha detaylı bilgi sahibi olmak istiyorsanız mavielmas.com'daki Gökçeada yazısının ilgili bölümlerine bakabilirsiniz.

  pelincelezzetler.blogspot.com'da bahsedildiğine göre dibek kahvesini yapan başka yerler de var, hatta çeşitli tatlılar/muhallebiler de tatmaya değer güzellikteymişler. Bartholomeos'un (Fener-Rum Patriği, aslen Zeytinli Köylü) Evi'nde Madam Armisa'nın dondurmalı sakızlı muhallebisi, Panayot Usta'nın dondurmaları, Beşiktaşlı Hristo'nun yerinde yine muhallebi ve dibek kahvesi ve Orhan Karatay'ın(Nefise Karatay'ın babası) kahvesi ve dondurması..v.s. gibi

  Gökçeada'ya bir daha gidersem kesinlikle uğramak istediğim yerlerden biri Zeytinli. Dibek Kahvesi'nin neye benzediğini merak ediyorum gerçekten. Bu konuda yorumlarınızla katkıda bulunursanız sevinirim :)


Hiç yorum yok: