21 Ekim 2009 Çarşamba

Dereköy - Hayalet Köy


  Uğurlu'ya gitmek için Ada'nın ortasından geçen yolu kullanırsanız Tepeköy sapağını geçtikten sonra ilk karşılaşacağınız yerleşim birimi Dereköy. Yerleşim birimi derken tereddütte kalabileceğiniz kadar boş bir köy aslında Dereköy. Zamanında Türkiye'nin en büyük köyüymüş Dereköy. gokceadarehberim.com'da yazılanları direk alıntılıyorum:

  Dereköy adanın batı kısmında yer alan tek Rum Köyü. Zamanında 1950 hane ile adanın hatta Türkiye'nin en büyük ve kalabalık köyüymüş. İçerisinde 22 kahve, 2 sinema, çok sayıda berber, bakkal, terzi gibi dükkanlar ve 3 zeytinyağı imalathanesi bulunurmuş. Adanın en büyük çamaşırhanesi hala burada ve ziyaret edilebilir.

  Merkeze 14 km. uzaklıktaki köy, anayolun iki tarafındaki tepelere kurulmuş. Osmanlı gezgini Piri Reis'in 16.yy'da adada bahsettiği iki yerleşim yerinden biri Dereköy (diğeri Kaleköy).




Dereköy kilisesi.. Çamaşırhaneyle birlikte köyün görülebilecek tek tük yerlerinden biri..

Tarihi çamaşırhane..mavielmas.com'dan alinti..

  Wikipedia'daki Imbros makalesinde Intercommunal Relations kısmında adadaki Rum nüfusun göç etmesinin ardındaki nedenler açıklanmış. Merak edenler ayrıntılarına bakabilirler. Bu göçlerin en ağır hissedildiği yerlerden biri olarak Dereköy gözünüze batıyor.

  Asfalt yol köyün içinden geçiyor. Yol kenarlarında öte beri satan insanlar görebiliyorsunuz. Kişisel fikrim film platosu olarak güzel bir korku filmine ev sahipliği yapabilecek bir köy Dereköy. Biz durup da köyü gezmedik ama gezerseniz karşılaşabileceğiniz görüntü hayalet köy olarak ifade edilebilir herhalde.

  Yıkılacak durumda onca yapı varken niye tek bir çivi bile çakılmadığının cevabı ise köyün sit alanı ilan edilmesinde yatıyor. Köyde çok fazla insan yaşamasa da oturup, çay içip soluklanabileceğiniz bir kahve mevcut. Yine gokceadarehberim.com'da yazdığına göre kahveyi işleten Türk ailenin kendilerinin yaptıkları üzüm likörünü, karadut suyunu, karadut reçelini, ev şarabını ve keçi peynirini tadabiliyor ve satın alabiliyormuşsunuz.


Hiç yorum yok: